Oldefar Niels, Den Spanske Syge og Covid-19
|

Oldefar Niels, Den Spanske Syge og Covid-19

Min oldefar Niels døde af Den Spanske Syge i 1920.

Den Spanske Syge var en global pandemi, der slog mere end 50 millioner mennesker ihjel (nogen mener helt op til 100 mio), heraf trods alt beskedne 14.000 i Danmark.

Her lidt over 100 år senere er vi ramt af den næste store pandemi Corona/Covid-19, og derfor synes jeg at det giver mening, at grave min oldefars historie frem og sammenligne verden år 1918 med verden år 2020.

Kong Alfons og 1/2 mio amerikanske soldater

Donald Trump kalder konsekvent Corona for Den Kinesiske Epidemi, men der er vist heller ingen der er i tvivl om at den stammer fra Wuhan.

Den Spanske Syge derimod, stammede faktisk fra USA, så dens navn er dybt uretfærdigt.

I 1918 rasede 1. Verdenskrig i verden. Spanien var ikke en del af krigen og havde derfor ikke lige så streng pressecensur som mange andre lande. Derfor var de spanske medier de første der skrev om sygdommen da deres konge Alfons den 13 var blandt de første smittede.

Den Spanske Syge opstod i virkeligheden på den anden side af Atlanten den 5. marts 1918 i militærlejren Camp Funston i Kansas, USA. Få uger efter sendte USA 500.000 soldater med skibe til Europa for at kæmpe i den sidste del af den store krig.

De første udbrud af sygdommen i Europa sås da også i de franske havnebyer Brest og Bordeaux, hvor de amerikanske soldater landede med deres skibe.

Amerikanske soldater

Verden var i forvejen i knæ. Krigen havde raset i 4 år og omkring 20 millioner mennesker var døde. Soldaterne var underernærende og trætte og deres immunforsvar kunne intet stille op mod den nye epidemi, men de blev smittebærere i form af store tropperokader rundt i Europa.

Det siger sig selv at Verden anno 1918 ikke var så globaliseret som den er anno 2020, hvor vi alle flyver rundt mellem lande og kontinenter. Men netop krigen gjorde, at der var langt større bevægelighed end der ellers ville have været.

Den Spanske Syge var ekstra ond og modsat Corona og andre influenzaer, der typisk dræber ældre og svage, var det modsat med Den Spanske Syge. De fleste ofte var mellem 15 og 45 år gamle.

Den Spanske Syge i Danmark

Danmark var ikke med i 1. Verdenskrig og vi slap sammenlignet med resten af Europa ret mildt gennem epidemien. Altså relativt set, for 14.000 døde er ikke specielt mildt. Vi havde derudover den fordel at vi havde sygeplejersker nok, hvor de krigsførende lande havde sendt mange af deres til fronterne.

Aviserne var fulde af annoncer, der søgte efter sygeplejersker, der ville arbejde på det nyoprettede epidemihospital i Odd Fellow Palæet på Bredgade i København.

København 1918 contra København 2020

I skrivende stund er hele Danmark mere eller mindre lukket ned for at mindske smittespredningen. Alle skoler er lukket og de fleste af os er sendt hjem at arbejde. Hvordan så det ud i 1918?

Jeg har gravet lidt i datidens medier.

Den 22. oktober 1918 fortæller avisen Nationaltidende, at der var ”13.789 nye influenzatilfælde i forrige uge. Det højeste sygelighedstal, København endnu har kendt”. Det var omtrent dobbelt så mange som ugen forinden. Artiklen fortæller videre, at skolerne er lukkede, for at lærere og elever ikke skal sprede smitten. Man overvejer, om man skal lukke Børsen og teatrene.

Oldefar Niels

Min oldefar var 24 år i 1920. Nyuddannet præst og lige ansat ved kirken i den lille midtjyske by Isenvad. Han og min oldemor havde netop adopteret min farmor, der stod i en barnevogn foran præsteboligen på de billeder jeg har set.

Hvad tænkte man at døende havde brug for? En præst naturligvis. En af min oldefars første opgaver som præst blev derfor at tage rundt og besøge alle de meget syge og døende.

Man kan nok regne ud hvordan den arbejdsopgave endte. Den endte med at min oldemor blev enke, flyttede hjem til Sjælland og arbejdede sammen med Emma Gad. Men det sidste er en helt anden historie.

Gravsten

En anbefalelsesværdig dokumentar

På DR.dk ligger der lige nu en rigtig god dokumentar om Den Spanske Syge i Danmark: “Døden tager de unge“.

Og hvad med Covid-19?

Vi er i begyndelsen af denne pandemi og kender ikke dens slutning.

Den er langsomt ved at dø ud i Kina, hvor det hele startede. Her er dags dato 3.253 døde og dødstallet på verdensplan er i dag 10.444 – heraf 9 i Danmark.

Der er altså heldigvis langt til de voldsomme tal de oplevede i 1918-20.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *