Connect with us

GROOM ROOM

Sådan kommer du i gang med at handle med aktier

aktier

Diverse

Sådan kommer du i gang med at handle med aktier

info

Ser du Billions på HBO og drømmer om at bliver den nye Bobby Axelrod? Eller måske er du af den ældre generation, der mere tænder på at være Gordon Gecko?

Det er jo bare fiktion. Virkeligheden ser meget anderledes ud, men du kan sagtens komme i gang med at handle med aktier, og det er faktisk ikke så svært, som du måske tror.

Der findes gode guides på nettet om aktier for begyndere.

Først skal du finde den rette handelsplatform, hvor du kan købe og sælge dine aktier. Du kan vælge at gøre dette via din bank, men det vil som udgangspunkt altid være dyrere end ved at vælge en online handelsplatform.

De tre mest populære platforme blandt danske aktiehandlere er eToro, Degiro og Plus500.

Når du skal vælge, er det vigtigste at kigge på, hvor mange forskellige aktier, du får adgang til, og om de er den type aktier, som du har lyst til at gå i gang med. Derudover skal du kigge på gebyrer og andre udgifter, om der er dansk support og om, du har en automatisk mulighed for at angive oplysninger til SKAT.

Når du har valgt en platform, er det bare at oprette en bruger og indbetale nogle penge du kan handle for.

Aktiestrategier

Når formalia er på plads, kommer den lidt sværere del: hvilke aktier skal du købe, hvornår, og skal du sælge dem igen. Hvilken strategi vil du anvende?

Er du meget konservativ og ser din aktiehandel som en langsigtet investering, der er bedre end at lade pengene stå på en bankkonto, eller er du mere risikobetonet og vil forsøge at følge markedet, mens du køber billigt og sælger dyrere. I sin mest ekstreme form, kaldes dette for daytrading.

Uanset din risikoprofil, så er money management noget af det allervigtigste. Og det kan ikke understreges nok, at du ikke skal trade for penge, du i alleryderste tilfælde kan risikere at miste.

Uanset hvor konservativ du er i dine handler, så ER der en risiko ved at handle med aktier. Når store verdensomspændende ting sker i verden, som f.eks. Finanskrisen, 9/11 eller senest Corona-krisen, så påvirker det aktiemarkedet i høj grad, og folk taber og vinder milliarder.

Skal jeg betale skat?

Det er nemt at komme i gang med at handle med aktier, som beskrevet ovenfor, men der hvor mange tøver er når det kommer til skat. Der er ikke meget ved at tjene penge på aktiehandel, for så at få et skattesmæk, når du ikke har styr på den del af ligningen.

SKAT selv siger, at skattereglerne for aktiesalg er komplekse, og er det noget du vil arbejde med på mere end et hobbyplan, kan jeg ikke anbefale dig nok, at tilknytte en revisor med ekspertise på området. Det vil spare dig for mange penge på sigt.

Du kan læse meget mere om beskatning af aktier andre steder på nettet, men helt grundlæggende kan jeg fortælle at der findes to typer af beskatning:

Lagerbeskatning

Dette er en skat, der beregnes årligt, og hvor du skal betale skat af dit afkast, hvis du har ét. Denne skat er på 15%.

Realisationsbeskatning

Dette er en skat, du betaler af aktiegevinster du realiserer – dvs. udbetaler til dig selv.

Her skal du i 2020 betale 27% i skat af de første 55.300 kr du tjener. Du skal betale 42% af beløb derover.

Jeg håber at du er blevet lidt klogere på aktieverdenen. Jeg kan varmt anbefale dig, at læse videre i den omfattende guide vi linker til i toppen af artiklen.

Continue Reading
Måske synes du også godt om...

Ekspert i skønhedspleje med mange års erfaring som skønhedsredaktør og freelance- skønhedsjournalist på forskellige magasiner. Idag skønhedsredaktør på magasinet BAZAR og kvinden bag Groomroom.dk, et blogazine om alt indefor skønhedspleje - for MÆND.

Klik for at kommentere

Skriv din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Mere om Diverse

To Top