Klima vs. lysforurening
LED-lys er blevet hyldet som én blandt mange løsninger på klodens klimaproblemer. Og med rette, for en LED-pære eller LED-strips bruger mindre strøm end de gamle glødepærer gjorde. Som hovedregel siger man, at en LED-pære bruger 10-15% mindre strøm end en glødepære for samme lysstyrke.
Derudover holder de meget længere og der er derfor heller ikke så megen udskiftning, der ender med elpærer i skraldespanden.
Nu kommer både norske og amerikanske meningsdannere til gengæld med en ny vinkel på denne type lys, vi alle har taget til os på kort tid.
Nattehimlen og Mælkevejen er væk
Et nyt ord, du skal vænne dig til er “lysforurening”.
Mængden at lys vi sender ud fra jorden er steget så voldsomt de sidste 20 år, at man siger at to tredjedele af verdens befolkning ikke længere kan se nattehimlen.
80% af jordens befolkning er i dag afskåret fra at se Mælkevejen.
Udover at det selvfølgelig er trist at mange ikke længere kan se stjernerne på himlem, så betyder det også at…
Lysforurening har en negativ sundhedsmæssig effekt
Det manglende mørke har beviseligt et negativ effekt på sundhed og trivsel hos både mennesker og dyr.
Den stærke kunstige belysning forstyrrer f.eks. både fugle, flagermus og undervands-økosystemer.
For mennesker går det hårdt udover vores søvnmønstre, og det med at en god søvn er altafgørende har vi tidligere skrevet om her på mediet.
På det norske Valen Hospital lavede man f.eks. et forsøg, hvor man gav psykiatriske patienter orange briller på inden de skulle sove. Briller der blokerede for det blå lys der kommer fra skærme og LED-lys. Dette dæmpede patienternes maniske hyperaktivitet.
Lægen Tone Elise Gjøtterud Henriksen konkluderer at kroppen udskiller søvnhormonet melatonin, når øjnene registrerer mørke.
Folk bruger LED-lys forkert
Som sagt er LED-lys godt for mange ting, og man kan faktisk undgå nogle af de gener som dette “nye lys” medfører.
Én ting der er nem at gøre selv er at sørge for at købe sine LED-pærer eller -strips i den rette lysstyrke (lumen) og den rette farvetemperatur (kelvin). Mange mennesker har en tendens til at opsætte LED-belysning der er for stærk og med et alt for skarpt hvidt lys.
Hvis du vil have en LED-pære der lyser med samme lys som den gamle glødepære, skal du vælge en farvetemperatur på 2.700 kelvin og en 40W-pære (gløde) svarer til en LED-pære med 470 lumen.
Kilder:
Weekendavisen og Videnskab.dk