Connect with us

GROOM ROOM

Sådan ændrer dit liv sig, når du bliver far

Ny far

Livsstil

Sådan ændrer dit liv sig, når du bliver far

info

Du er nok ikke i tvivl om, at dit liv ændrer sig for evigt, når du bliver far for første gang.

Hvis du er, så vil du med garanti opleve i tiden op til dit første barns fødsel, at velmenende forældre vil sige ting som “Vink farvel til dit sociale liv” eller “Nyd det mens du stadig kan sove om natten”.

Og selvom det er klichéer, så har dine “sjove” bekendte til dels ret, men de glemmer at fortælle dig, at der er en lys side af de sociale og mentale ændringer du gennemgår, når du bliver far.

Læs videre her, og blive klogere på syv måder, dit liv vil ændre sig på, når din søn eller datter melder sin ankomst, samt ikke mindst, hvordan du håndterer ændringerne.

1. Det er slut med mig-tid?

De fleste mænd har brug for noget alenetid, hvor vi bare kan slappe af og ikke tænke på noget særligt. Vi har brug for det for at lade op igen efter hårde dage på job (eller med baby). Nogen vil gerne bestille take-away og se en fodboldkamp i fjernsynet, spille computer, eller noget helt tredje.

Når du bliver far, bliver det pludselig en kreativ øvelse, at skaffe sig denne mig-tid. Du kan jo ikke ligge på sofaen og se Champions League mens din kæreste eller kone, går rundt med en skrigende baby på armen og sender dig dræberblikke.

Én måde at skaffe dig mig-tid på, er f.eks. at vågne en halv time før om morgenen og tage lidt tidligere af sted på arbejde. Men den bedste måde er faktisk ikke på den måde at stjæle dig til tid, men derimod at snakke med barnets mor om det. Hun har jo på samme måde brug for sin alenetid, så hvorfor ikke hjælpe hinanden og skemalægge tid til jer begge, hvor den anden tager over med baby?

Husk: det er ikke egoistisk at tage tid til dig selv. Det er derimod vigtigt for at kunne være en god og nærværende far.

2. Du har aldrig skullet være så ansvarlig før i dit liv

Mange nye fædre bliver overvældet af følelsen af, at være totalt ukvalificeret til opgaven. Måske stiller du nu spørgsmålstegn ved din evne til at tage dig af et lille barn, eller din værdighed hele vejen igennem. Men være ikke bekymret – du er ikke den første nybagte far i verden med disse følelser. Forældreskabet er ikke programmeret i vores hjerne, men til gengæld er vi programmeret til at finde ud af det hele henad vejen.

3. Du kan blive skræmt af dit køns begrænsninger

Selvom du måske er den der bringer brødet på bordet i familien, klipper hækken og sætter reoler op, så kan dit køns begrænsninger i forhold til at tage sig af en baby godt skræmme og intimidere dig.

Du kan ikke amme, men du kan til gengæld hjælpe din kone eller kæreste med at have det behageligt, når hun gør det. Du har ikke det samme medfødte instinkt som moderen, der gør at du vågner per automatik, når baby græder midt om natten. Men hvis barnet sover i jeres soveværelse, kan du sove ved siden af sengen, tæt på baby, så der er større chance for at du også vågner og kan hjælpe med trøst og støtte under de natlige amninger.

4. Kan du overhovedet tjene nok penge?

Der er rigtig mange udgifter forbundet med at blive forældre. Tøj, udstyr, bleer, mad. Det trækker altsammen store veksler på jeres bankkonto. Det kan nemt komme til at stresse dig, når du ikke lige frem er millionær. Den gode nyhed her er dog, at de fleste andre fædre og forældre heller ikke er millionærer, og de klarer det jo fint, ikke? Lad være med at føle pres over at skulle købe alle de dyreste ting. Læg et budget og hold jer til det.

5. Dårlig samvittighed, hvis du ikke bruger hvert sekund med familien

Sociale normer i 2019 dikterer at du skal bruge al din fritid med din partner og jeres barn. Du kommer nemt til at føle dig skyldig, hvis du forlader hjemmet for at lave andet end at arbejde eller købe bleer i Netto. Men selvom det naturligvis er vigtigt, at du bruger megen tid med familien, så er det altså også mindst lige så vigtigt, at du sætter tid af til dine venner og dine hobbyer. Selvom det måske er en del mindre tid end du er vant til at bruge. Det samme gælder i øvrigt for din partner.

6. Alle dine nye venner bliver andre forældre

Du vil opdage, at din vennegruppe kommer til at ændre sig. Pludselig er det slut med gå-i-byen-vennerne og fodbolddrengene. Den gode nyhed er, at disse nye fædrevenskaber, der ved første øjekast kan virke forcerede, kan ende med at blive en rigtig god støtte for dig. Nu har du nye venner, der kan relatere til dine problemstillinger og komme med masser af gode råd og erfaringer. Men husk at du ikke behøver at sige helt farvel til de sjove singlevenner.

7. Du finder en ny måde at være cool på

Du er nu ikke længere bare “en fyr”; du vil for evigt identificere dig som en far. Du går fra at spille fodbold, til at lære din søn eller datter at spille fodbold. Du skifter din overbetalte cafe latte på skrivebordet ud med en tynd kop kontorkaffe i en kop, hvor der står “Verdens bedste far”. Men helt ærligt, du har ikke engang noget imod disse ændringer. Den største ændring i dit liv er også den største præmie: dit barn.

Continue Reading
Måske synes du også godt om...

Ekspert i skønhedspleje med mange års erfaring som skønhedsredaktør og freelance- skønhedsjournalist på forskellige magasiner. Idag skønhedsredaktør på magasinet BAZAR og kvinden bag Groomroom.dk, et blogazine om alt indefor skønhedspleje - for MÆND.

Klik for at kommentere

Skriv din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere om Livsstil

To Top